Artificiell intelligens som verktyg

AI-generated content

AI är hela världens modeord och sannolikt här för att stanna, men vad innebär Artificiell Intelligens (AI) i praktiken?

När man läser eller hör folk tala om AI är det lätt att tänka sig Arnold Schwarzenegger i rollen som mördarrobot i filmen Terminator. Hotet mot mänskligheten är tydligt men frågan är om inte en bättre liknelse av AI i själva verket skulle vara: en miniräknare. För trots att en maskin med självmedvetande som utvecklar sig själv är en obehaglig tanke är vi inte där ännu.

Den AI som idag används inom t.ex Chat GPT med flera är avancerade språkmodeller som med hög hastighet kan sammanställa stora mängder information och därigenom skapa en ”sanning” baserad på användardata. Den praktiska nyttan är på många sätt tydlig även om man bara skrapat på ytan av potentialen kring AI. Inte minst inom logiska processer ser man stora potentiella fördelar där en dator genom AI kan göra en snabbare kalkyl än en människa. Exempel på användningsområden är framtagande av nya mediciner och läkemedel men också ny teknologi.

En digital kapprustning

Om det tidigare var tal om kärnvapen är det nu AI som ska förändra världsordningen och visst innebär det en fördel. Ett tydligt exempel är den propaganda som redan idag pumpas ut i diverse kanaler. Det kommer att vara ännu lättare att manipulera människor om en text eller video bokstavligen skriver sig själv. EU är redan igång med att lagstifta kring användningen av AI utifrån potentiella risker med användningen. Samtidigt är frågan hur mycket det hjälper i en värld där allt fler stater ger blanka fan i både etik och juridik.

En stor fråga är immateriella rättigheter

Vem har skapat verket som AI har gjort utifrån andra människors tidigare arbete? Det är en knäckfråga att besvara. Samtidigt innebär AI-verktyg fantastiska möjligheter för musiker och konstnärer (eller oss övriga som vill vara konstnärliga) att med avancerad teknologi kunna skapa konstverk. Längst upp i detta blogginlägg ser ni en bild som jag tog fram med hjälp av Photoshops AI-verktyg där jag har försökt närma mig Erik Johanssons surrealistiska verk.

Precis som det pekas ut i SVTs serie ”Generation AI”, kommer de människor som är bäst på att nyttja AI att ha en konkurrensfördel. På det viset är AI snarare att betrakta som ett verktyg än ett hot, där den stora frågan är vem och framför allt hur man bäst kan nyttja AI-teknologin.