Kriget i Ukraina - en kamp om liv och död och narrativ
Trots en tydlig invasion från Putins Ryssland, är kriget i Ukraina en kamp om liv och död men också narrativ under en tidsepok då berättelsen är allt och sanningen är relativ.
Det hela började med att Ryssland den 21 februari erkände Ukrainska Donetsk och Luhansk som självständiga stater. Bara dagar senare började ryska soldater att invadera Ukraina, något som förvånade både experter och vanliga människor. Plötsligt var det krig igen i Europa. Enligt Kreml handlar det endast om en “operation” för att “denazifiera” och demilitisera Ukraina. Att tala om krig eller invasion är inte aktuellt i Ryssland där statsmakten förbjuder både privatpersoner och medier att använda den sortens negativt laddade begrepp. Även diktaturer som Kina och Belarus undviker ordet "krig" samtidigt som denna historiebeskrivning är mer eller mindre absurd då Ukraina som en fristående nationalstat attackeras med vapen.
Ett modernt informationskrig
Vladimir Putin verkar vilja återskapa det fornstora Sovjet eller åtminstone öka sin kontroll över forna Sovjetstater. Då som alltid är informationen och världsbilden avgörande för att bygga opinion, där Ryssland är känt för sin propaganda och kontroll över statliga medier. Putin och Ryssland har flera gånger förnekat attacker mot både människor och infrastruktur i Ukraina, inklusive två kärnkraftverk. Utmaningen för honom är dagens medielandskap, där de flesta människor använder sig av sociala medier istället för traditionella medier. Det är helt enkelt väldigt svårt att bemöta livesända mobilfilmer från krigets Ukraina med tillrättalagda nyhetssändningar i rysk TV och radio. Att få människor att blunda för verkligheten - som entydligt visar att kriget i Ukraina är oprovocerat och helt och hållet beror på Vladimir Putin - är därför svårt att göra även i Ryssland. Det faktum att många ukrainare och ryssar har släkt eller vänner på olika sidor om gränsen gör också att informationen som sipprar ut slår hål på propagandan. En sorts erkännande av svårigheten att kontrollera berättelsen om kriget, kom efter att Putin beslutat att stänga ner både Facebook och Twitter i Ryssland, stänga ute bland andra BBC och även juridiskt förbjuda alla människor från att tala om "krig" eller på något sätt uttrycka stöd för Ukraina. Detta är numera straffbart i Ryssland med både böter och fängelse där t.o.m barn riskerar att åtalas.
Det onda Ryssland mot det goda Ukraina
Varken Vladimir Putin eller Volodymyr Zelenskyj var särskilt populära innan kriget bröt ut men medan Putin lyckats självuppfylla profetian om den onda ryssen, har Zelenskyj blivit en hjälte, inte bara i Ukraina utan i hela Europa. Personkulten är enorm kring den ukrainska ledaren som trots ett erbjudande från Joe Biden om att lämna landet, ska ha valt att stanna med orden - “I need ammunition, not a ride”. Folkstödet verkar ha skjutit i höjden där Zelenskyj framstår som en demokratisk ledare att lita på i en tid då allt handlar om opinionssiffror och PR. Det är samtidigt den kommunikativa förmågan och möjligheten att digitalt sprida information, som gör att Zelenskyj inte bara blivit president i Ukraina utan också lyckats ena ett splittrat Europa kring Ukrainas krig för överlevnad. Att Zelenskyj som är barrikerad i Kiev dessutom har bröderna Klitschko vid sin sida - båda boxningslegendarer - kan heller inte ses som en nackdel i en tid då allt fler kämpar med att nå ut genom informationsbruset.
Не вірте фейкам. pic.twitter.com/wiLqmCuz1p
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 26, 2022
Västvärlden står bakom Ukraina
På förhand var Ukraina mer eller mindre utdömda med tanke på Rysslands överlägsna militära förmåga. En fragmenterad västvärld där USA prioriterar hemlandet och Storbritannien har lämnat EU gav inte några större hopp för ett ukrainskt stöd. Det kom därför som en chock att president Zelenskyj som för bara några år sedan arbetade som skådespelare, lyckats sammanföra hela Västvärlden och på samma gång ena denna mot Ryssland. Det är i själva verket en sällan skådad enighet som EU och USA har visat upp tillsammans med övriga länder. Även beslutsfattandet har gått rekordsnabbt, där handlingskraften bland västvärldens diplomater inneburit flera kännbara ekonomiska sanktioner mot Ryssland. Det humanitära stödet för Ukraina har samtidigt resulterat i allt från öppna gränser, till kläder, proviant och tak över huvudet. Anmärkningsvärt är också att även om ingen vill ha krig har västvärlden skickat både vapen och ammunition till Ukrainas försvar, något som skulle ha varit helt otänkbart för några veckor sedan.
1/2 I praise the approval by the #UN GA with an unprecedented majority of votes of the resolution with a strong demand to Russia to immediately stop the treacherous attack on 🇺🇦. I’m grateful to everyone & every state that voted in favor. You have chosen the right side of history pic.twitter.com/1sb0qjxXKs
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 2, 2022
Putins missräkning
Kriget har inte alls blivit som Putin tänkt sig där sanktionerna ökar för varje dag och som innebär allt från att Ryssland har uteslutits från idrottsevenemang och politiska arenor till att både storföretag och enskilda människor fördömer och bryter med landet på löpande band. Experter är rörande överens om att vad som skulle ha varit en snabb statskupp för att få ett nytt lydstyre istället riskerar att bli ett ekonomiskt och politiskt stålbad för hela Ryssland som succesivt avskärmas från omvärlden. Krigsnotan stiger bokstavligen för varje dag medan den ryska rubeln faller som en sten. I själva verket finns inte mycket att vinna för Putin som också möter hårt motstånd i form av demonstranter både i Ryssland och i omvärlden men även en arg och orädd ukrainsk befolkning som är beredda att slåss för sitt land. Oavsett utfall i kriget är det knappast troligt att Ukrainas befolkning accepterar ett statsstyre valt av Putin.
Ett lyckligt slut?
Det är tydligt att narrativet kring det onda Ryssland mot det goda Ukraina är en berättelse som de flesta kan enas om. Samtidigt flyr människor idag från ett land som slås i spillror och som på sikt riskerar att upplösas helt. Vladimir Putin bär ensam ansvaret för kriget som riskerar att både förstöra den ryska ekonomin och landet Ukraina men framförallt miljoner människoliv. Låt oss hoppas att det hela får ett snabbt slut och att Putin en gång för alla stoppas och döms för sina brott mot mänskligheten. I slutändan är sanningen om kriget avgörande även om det brukar sägas att vinnaren skriver historian.
Hjälp Ukraina - lämna en gåva via UNCHR