Varför webbdesign?

Webbdesign

Alexander Hertzberg reflekterar över internet, webbutveckling och den enorma utveckling som skett under de sista åren.

Första gången jag skapade en hemsida var år 2005 och även om vägen inte varit spikrak, är kärleken till webbutveckling och digital kommunikation minst lika stark idag. Efter att ha läst Chris Coyiers artikel om Front-end-utvecklarens ökade ansvarsområde, började jag fundera över varför jag själv intresserade mig för webbutveckling från första början och vad det är som är så tilltalande med att skriva kod.

Personligen var det nog den kreativa processen som fick mig att fastna. Likt en konstnär kunde jag redan för 15 år sedan få utlopp för mina mer artistiska sidor med tangentbordet som min pensel. Att skapa något från grunden med hjälp av teknik och logik men också en hel del kreativitet är helt enkelt oerhört tilltalande och gillar man inte att måla på ett staffli skulle jag varmt rekommendera webbdesign istället. Jag tycker egentligen att Chris Coyiers beskrivning är mitt i prick när han skriver:

"Front-end development is at the intersection of art and logic. A cross of business and expression. Both left and right brain. A cocktail of design and nerdery. I love it."

Den digitala tidsåldern

Jag började använda en dator första gången 1993 men sedan 90-talets dagar har världen radikalt förändrats. Det har exempelvis aldrig varit enklare att skapa en hemsida än vad det är idag. Nuförtiden kan bokstavligt talat vem som helst skapa en hemsida med hjälp av Wordpress eller Squarespace, enkla CMS-lösningar med plug and play liknande funktionalitet. Mitt i allt detta har samtidigt teknikjättarna höjts till skyarna och då menar jag inte bara Google utan snarare aktörer som just Wordpress. Nyligen läste jag en artikel som menade att webbutvecklare blir överflödiga i takt med den pågående utvecklingen av CMS-verktyg men detta är givetvis inte sant. Även om moderna lösningar är både kostnadseffektiva och enkla att använda finns det alltid ett behov av kunskap. Att faktiskt förstå HTML, CSS och JS inte bara teoretiskt utan också praktiskt med allt vad det innebär, det kan aldrig vara irrelevant i en tid då allt fler av våra vakna timmar spenderas online. Att hävda att webbutvecklare och människor som faktiskt kan koda blir irrelevanta är lite som att påstå att kockar inte längre behövs i takt med att nya snabbmatsrestuaranger poppar upp.

Att lära sig att koda brukar jämföras med att lära sig ett nytt språk men forskare vid MIT konstaterade i en studie från 2020 att den som läser kod i själva verket använder samma del av hjärnan som vid avancerade kognitiva utmaningar - som ett matteproblem eller korsord. Vad som däremot är sant och som Chris Coyier beskriver i sin artikel är att en webbutvecklare aldrig tidigare har stått inför en liknande komplexitet som den som finns idag. En webbplats ska inte längre bara vara estetiskt tilltalande utan också sökmotoroptimerad, tillgänglighetsanpassad och snabb. Trots att en webbplats i grunden utgörs av klassiska HTML och CSS element är det JS som alla suktar efter, där förståelsen för avancerade javascript-bibliotek är av större betydelse bland arbetsgivare än vad som borde vara rimligt.

"Being a front-end developer requires a haystack of skills that grows and grows. It’s the natural outcome of the web getting bigger."
- Chris Coyier

Från dansande gifs till realtids animeringar

Alla som har sett Simpsons-avsnittet där Homer visar upp sin hemsida (dansande Jesus är en personlig favorit) förstår nog inte hur illa det var back in the days. 90-talet bestod många gånger av liknande koncept där GIFS utgjorde skillanden mellan tråkiga textbaserade HTML-sidor och "framtidens" coola grafik.

Även om saker och ting inte nödvändigtvis var bättre förr fanns en enkelhet i rollen som utvecklare då man exempelvis bara hade en skärmupplösning att ta hänsyn till, nämligen datorskärmar. Efter att Steve Jobs och hans Iphones blev mainstream förändrades verkligheten radikalt för alla webbdesigners och utvecklare som plötsligt skulle ta fram responsiva webbplatser och appar som fungerar i allt från smarta telefoner och surfplattor till tv-apparater. Vad som däremot är betydligt bättre idag är anpassningsmöjligheterna för den som kodar, där CSS3 och HTML5 inte bara är häftiga förkortningar utan faktiskt revolutionerade möjligheterna att med betydligt enklare koder kunna skapa mer avancerade webbplatser.

Gammal datorskärm Tiden med bara en sorts skärmupplösning är ett minne blott.

Vad är det då som gör webbutveckling och webbdesign så tilltalande?

Först och främst skulle jag säga den kommunikativa aspekten som följer med möjligheten att interagera med andra, något som även inkluderar design och copy. Från nyhetsbreven i din inkorg till kommande event med din favoritartist, allt du ser och läser är en del av helheten online, en värld i världen - "Matrix" om du vill, som någon någonstans där ute har skapat. Oavsett om du beslutar dig för att bygga din hemsida från grunden eller också använder ett CMS är charmen troligtvis likvärdig. Med detta sagt avslutar jag detta inlägg med ett sista citat från Chris Coyier:

"By fiddling with HTML and CSS, I can change the way you feel about a bit of writing. I can make you feel more comfortable about buying tickets to an event. I can increase the chances you share something with your friends. "