Ständigt denna Tom Brady

Lombardi troféen - Amerikansk fotboll

Tom Brady hade redan vunnit fler gånger än någon annan spelare i NFL. På söndagen gjorde han det igen då Tampa Bay Buccaneers körde över Kansas City Chiefs i Super Bowl LV.

Den 7 februari var det återigen dags för den största matchen inom amerikansk idrott - Super Bowl. Traditionsenligt hade vi Tom Brady på ena sidan planen och motståndarna på den andra, detta trots en uppmärksammad flytt inför säsongen där den nu 43-åriga QBn lämnade New England Patriots för Florida och Tampa Bay Buccaneers.

Det var inte många som trodde att Brady & co skulle kunna vinna, inte minst eftersom Buccaneers inte hade nått slutspelet sedan 2007. Mot alla odds och en makalös slutspurt senare lyckades dock Brady att leda Bucs genom hela slutspelet och till Super Bowl - Tom Bradys tionde någonsin, en bedrift han är ensam om och troligtvis kommer att vara under ett bra tag framöver. Noterbart är att sedan jag själv började följa NFL år 2009 har Brady spelat i 6 (!) av Super Bowl matcherna, ett facit som troligtvis bara Lebron James (basket) kan matcha inom någon av världens större lagidrotter.

Tom Bradys statistik i Super Bowl

  • 2002
    New England besegrar St. Louis, 20-17:
    - Tom Brady Super Bowl MVP
  • 2004
    New England besegrar Carolina, 32-29:
    - Tom Brady Super Bowl MVP
  • 2005
    New England besegrar Philadelphia, 24-21
  • 2008
    NY Giants vinner mot New England, 17-14
  • 2012
    NY Giants vinner mot New England, 21-17
  • 2015
    New England besegrar Seattle, 28-24:
    - Tom Brady Super Bowl MVP
  • 2017
    New England besegrar Atlanta, 34-28:
    - Tom Brady Super Bowl MVP
  • 2018
    Philadelphia besegrar New England, 41-33
  • 2019
    New England besegrar Los Angeles, 13-3
  • 2021
    Tampa Bay besegrar Kansas City, 31-9:
    - Tom Brady Super Bowl MVP

Matchen då?

Spelet var relativt travande med bra försvar från båda lagen men sedan kom Brady igång och hittade sin gamla lagkamrat från New England - Rob Gronkowski - för en touchdown och sedan rullade det på för hemmalaget. Patrick Mahomes försökte så gott han kunde att ta Kansas City Chiefs tillbaka i matchen men Bucs försvar gjorde det oerhört svårt och i takt med att ledningen växte fanns det inte mycket att göra för Kansas superstjärna. Matchen som kom att sluta i en klar seger för Bucs (31 - 9) var mer eller mindre över efter deras andra touchdown.

Segern innebär att Tom Brady slog nya rekord och troligtvis cementerade sin plats som NFLs störste spelare genom alla tider. Bland de nya rekorden märks bland annat:

  • Flest antal segrar i Super bowl - 7
  • Tangerad med Payton Manning att vinna Super Bowl med två olika Franchise (New England, Tampa Bay)
  • Poängbästa duo i Super bowl (Tom Brady - Rob Gronkowski)

Samtliga spelare i matchen blev faktiskt historiska då detta var första gången någonsin som ett lag (Tampa Bay Buccaneers) spelade Super Bowl på hemmaplan.

Efter uppvisningen på Raymond James Stadium undrar man vad som väntar härnäst för Tampa Bay Buccaneers. Inte ens Corona verkar kunna stoppa Tom Brady och frågan är om något kan? Med tanke på att årets Super Bowl-vinnare hade en historiskt kort försäsong borde man fortfarande kunna bli bättre, frågan är därför inte om Tom Brady spelar i nästa års Super Bowl utan snarare vilka han kommer att möta.