NBA och Euro-stjärnorna

Basketboll NBA

Under flera decennier har europeiska spelare med få undantag utgjort stabila bänkvärmare i NBA men detta är på väg att förändras. Idag utgörs ligans främsta spelare i själva verket av européer där ligans MVP är en center från Serbien.

NBA är precis som övriga världen en liga i konstant förändring, detta gäller inte minst representationen bland spelarna som från början utgjordes av amerikaner men idag har en historiskt stor europeisk kärna. Efter att den tyske legendaren Dirk Nowitzki visat vägen har en rad ytterligare spelare gått i hans fotspår, från bröderna Gasol (Spanien), Tony Parker och Rudy Gobert (Frankrike) till nordiska lirare som Jeffrey Taylor (Sverige), Jonas Jerebko (Sverige) och Lauri Markkanen (Finland). Faktum är att Europas basketspelare inte längre bara utgör en stabil skara bänkvärmare utan i själva verket står för stjärnglansen som tidigare varit förknippat med amerikaner.

Europeiska basketstjärnor är både nutiden och framtiden

Finalserien i NBA mellan Milwaukee Bucks och Phoenix Suns pågår och trots spelare som CP3, Devin Booker och Kris Middleton är den stora stjärnan på planen i själva verket en grek. Giannis Antetokounmpo som redan har två MVP-titlar på sin resumé, har fullständigt dominerat i NBA de senaste åren där Bucks varit bäst i grundserien och nu nått ända vägen till final för första gången på närmare 50 år. Antetokounmpo har i sin tur gått från ett 15:e val i draften till att mycket väl kunna vara den bästa europeiska spelaren någonsin i NBA. I match nummer två i finalserien mot Phoenix nådde Giannis återigen nya höjder som tidigare endast Kobe Bryant och Lebron James varit på under de senaste 30 åren, detta då han i den tredje perioden gjorde 20 poäng. Mannen som kallas ”The Greek Freak” är här för att stanna.

Ett annat exempel är den serbiska centern Nikola Jokić som denna säsong prisades som ligans MVP. Detta är inte minst anmärkningsvärt eftersom ingen center fått motta detta pris sedan Shaquille O’Neills glansdagar då ligan i huvudsak dominerades av stora centrar och inte tekniska distansskyttar. Jokić har stegvis växt ut till en dominant figur och är med sin passningsskicklighet, sitt spelsinne och sin förmåga till trepoängsskytte något av en ideal modern center. Jokić som valdes i den andra runden av draften 2014 är den tredje spelaren från Europa att vinna priset som MVP. Han är precis som Antetokounmpo 26 år och har rimligtvis minst 10 år till i NBA där han kommer vara en av ligans bästa spelare.

Ett sista exempel är Sloveniens Luka Dončić som tagit alla med storm sedan sin ankomst till staterna. Det tidigare underbarnet som draftades av Atlanta men sedan tradades till Dallas Mavericks är just nu den mest spännande men också mest komplette unga spelaren i hela NBA. Efter att ha slagit historiska rekord och prisats som årets rookie efter sin debutsäsong har den 22-årige Dončić också hunnit nomineras till priset som MVP. Han avslutade denna säsong med att ta sitt Slovenien till ett historiskt första deltagande i Olympiska Spelen 2021.

Vad väntar härnäst?

När årets finalserie är över är det inte omöjligt att Antetokounmpo blir tredje europé att vinna både NBA och priset som finalseriens MVP, något som endast gjorts av Dirk Nowitzki och Tony Parker förut. Det är onekligen en spännande tid för europeisk basket där det enda som saknas är en svensk superstjärna som på allvar kan skapa basketfeber även i vårt avlånga land.