Kreativt skrivande

Kreativt skrivande

Alexander Hertzberg diskuterar kreativt skrivande som process och lärdomar från sina studier inom ämnet.

I början av 2010-talet läste jag en kurs i kreativt skrivande och det är än idag en av de mest givande kurserna som jag har läst på universitetsnivå. Att faktiskt fokusera på skrivandet och dessutom analysera inte bara sina egna utan också andras texter var oerhört lärorikt. Något som var särskilt intressant som jag tog med mig från kursen var skrivandet som en process. Professorn som ansvarade för kursen menade att skrivandet inte bara kan vara, utan alltid är en process vilket också är anledningen till att man bör skriva - hela tiden. En berättelse skriver inte sig själv helt enkelt och framförallt inte på första försöket. I själva verket borde det här vara självklart för de flesta men eftersom skrivande för mig alltid varit förknippat med något lustfyllt som inte kan forceras var det ändå lite av en ögonöppnare.

Skrivkramp

Att ha skrivkramp är naturligtvis något som alla upplever men i grunden är skrivandet som process aktuell också här. För den som vill skriva en berättelse är det helt enkelt bättre att skriva massa olika texter som till en början kan verka helt frånskilda målet eftersom att detta trots allt driver processen framåt, även om man inte tänker det just då. Kanske visar det sig att texten du skrev för ett halvår sedan i själva verket är fortsättningen på novellen du skrev på igår. Principen handlar om att det givetvis är bättre att skriva ett antal "meningslösa" texter, för att sedan skriva en som är bra, än att inte skriva något alls.

Dikter

Något som jag fick träna på under kursen i kreativt skrivande var att skriva dikter och personligen älskade jag det. Att kunna ge en känsla av något genom text utan att använda flera sidor är en utmaning i sig men också väldigt kul. Det finns givetvis flera olika sätt att skriva dikter på men kombinationen av melodi och text är det som gör det roligast enligt mig. Det kan som sagt vara svårt att tvinga fram kreativt skrivande men har man tur kan man hamna i ett flow, där jag tycker raden från Tupac Shakurs låt "Ghetto Gospel" är väldigt talande:

"When I write rhymes I go blind and let the Lord do his thang"

Personligen har jag skrivit massor av dikter om allt möjligt och den kanske bästa dikten som jag har skrivit kom till år 2013 under min tid i Montpellier:

John Blund är på väg

Isolerad i en cell av mörker växer tankar fram om livet utanför,
gräset sägs vara grönare på andra sidan dessa murar.
Min vy må va blockerad men mitt sinne är fritt,
likt en fågel rör jag mig vart än jag önskar.
Min kropp är en börda,
en cementklump utan syfte.
Nu lämnar jag för drömmarnas rike,
se på mig när jag lyfter.

Gillade du inlägget? Dela med dig via sociala medier!